AED4EU: Help mee levens redden! Print E-mail

Het UMC St Radboud heeft 12 oktober 2009 de website AED4.eu gelanceerd met de ambitie om op onafhankelijke wijze alle automatische externe defibrillators (AED's) in Nederland in kaart te gaan brengen.

AED for YOU

Zes minuten
De eerste zes minuten nadat iemand door een hartstilstand is getroffen, zijn essentieel. Het zo snel mogelijk defibrilleren van een patiënt is van groot belang voor de kans op overleving. Dankzij de introductie van automatische externe defibrillators kan ook niet-medisch personeel defibrilleren. Naar schatting zijn er momenteel meer dan 20.000 AED's in gebruik in Nederland, het gaat om verschillende merken en types. Enkele gemeenten hebben een overzicht van waar AED's zich bevinden in wijken of buurten, maar een onafhankelijk totaaloverzicht van beschikbare AED's in Nederland ontbreekt.

Oproep
Het UMC St Radboud heeft deze website laten bouwen door Max.nl en is gebaseerd op openbare Google Maps techniek.
Via deze website wil het ziekenhuis zoveel mogelijk gegevens over de locatie en toepassingsmogelijkheden van AED's in Nederland verzamelen en verspreiden. Hierdoor is het enerzijds mogelijk voor mensen om te zien waar in hun wijk een AED beschikbaar is, voor het geval die ooit nodig mocht zijn. Daarnaast is het mogelijk om deze gegevens middel van mobiele telefoons en internet beschikbaar te maken voor gebruik bij een onwelwording, nadat een ambulance is gewaarschuwd en met reanimatie is gestart.
Daarom roept het UMC St Radboud individuen, bedrijven en organisaties op AED's aan te melden. Zo zag Medisol BV,leverancier van AED's, het belang en meldde als éérste een groot aantal apparaten aan.
Bij het melden van een AED-locatie kunnen mensen bijvoorbeeld aangeven of hun AED particulier, dan wel publiekstoegankelijk is, of er getrainde vrijwilligers aanwezig zijn en wie contactpersoon is. Voordat de locaties op de website zichtbaar zijn, worden ze uiteraard gecontroleerd. Uiteindelijk hoopt het ziekenhuis dat er een zo compleet mogelijk overzicht ontstaat, waar iedereen in Nederland gebruik van kan maken.

AED via iPhone en Android
Mensen die beschikken over een iPhone of een Android toestel, hebben een primeur. Zij zien via de zogenaamde augmented reality browser (www.layer.com) niet alleen waar bijvoorbeeld restaurants, pinautomaten en hotels zich bevinden, maar krijgen ze ook de AED-data in beeld. Ze zien bijvoorbeeld afstand, contactgegevens en de route naar de dichtstbijzijnde AED. De informatie beweegt mee terwijl je de telefoon gebruikt en toont dus in elke looprichting waar en op welke afstand de AED zich bevindt, inclusief alle via de website beschikbare gegevens. Het AED overzicht via de reality browser is uniek voor zowel Nederland, Europa en Amerika. Daarnaast is er een speciale gratis app in de iTunes-store en in de Android Market te downloaden, door het zoeken op AED4.EU of klik op de onderstaande banner.

AED4EU iPhone App   AED4EU Android App

Bron: aed4eu.nl

 
Facebook
LinkedIn
YouTube
Volg ons