Forse stijging woninginbraken Gemert-Bakel en Laarbeek Print E-mail

Het aantal inbraken in Gemert-Bakel is vorig jaar met 34 procent gestegen, zo blijkt uit het jaarverslag van politie Gemert-Laarbeek. In 2010 sloeg het dievengilde 87 maal toe, terwijl in 2009 ‘slechts’ 65 keer ingebroken werd. In Laarbeek was dat respectievelijk 66 en 38 keer, een toename van 78 procent. Met name inwoners van Gemert, Aarle-Rixtel en Beek en Donk werden hiervan het slachtoffer. In een aantal gevallen was er sprake van vier tot zes inbraken in één nacht.

Forse stijging woninginbraken Gemert-Bakel en Laarbeek

De cijfers zijn opvallend aangezien de politie Gemert-Laarbeek in het afgelopen jaar extra aandacht heeft besteed aan deze vorm van criminaliteit. Zo werd er een plaatselijk woninginbrakenteam geformeerd, vonden er preventieavonden plaats, was er sprake van extra toezicht en werd sociale media vaker als communicatiemiddel ingezet.

Aanhoudingen
Dat leidde niet tot minder woninginbraken, maar wel tot de aanhouding van tien verdachten. Zij worden aan 15 procent van de inbraken gelinkt. In Beek en Donk werd bijvoorbeeld een Helmondse veelpleger op heterdaad betrapt en in Gemert kon een jeugdige verdachte aangehouden worden. Voor 85 procent van de inbraken geldt dat er nog geen daders zijn opgepakt. Daarbij moet wel aangetekend worden dat het in 33 van de 153 gevallen een poging tot inbraak betrof. Dat bewijst volgens de politie dat goed hang- en sluitwerk zijn vruchten afwerpt.

Methode
Het gros van de inbrekers ging in 2010 anders te werk dan in eerdere jaren. Het openbreken van de voordeur had niet langer de voorkeur. In de meeste gevallen werden er gaatjes in het kozijn geboord om de sleutel aan de binnenkant te kunnen omdraaien of het raam te kunnen ontgrendelen.

WIT
De politie heeft extra capaciteit vrijgemaakt om woninginbraken in het Peelland effectiever aan te kunnen pakken. Omdat het aantal inbraken regiobreed toegenomen is, hebben de afdelingen besloten om de krachten te bundelen in het Woninginbrakenteam (WIT) Peelland.

Volgen
Het Woninginbrakenteam Peelland is voor mensen te volgen via Twitter en de Woninginbrakenkaart. Uniek hierbij is dat de recherche ook opsporingsinformatie deelt met burgers. Met deze hulpmiddelen kunnen zij tips geven over verdachte personen of situaties.

Informatie
Daarnaast kunnen mensen veel informatie (waaronder filmpjes over inbraakmethoden) vinden op de website van Stop Woninginbraak. Via deze site kunnen mensen ook zelf zien waar er in hun wijk, zelfs tot op straatniveau wordt ingebroken. Dit is inzichtelijk gemaakt via Google Maps.


Woninginbrakenkaart
Woninginbrakenkaart Peelland


Peelland Politie twittert

Bron: Gemerts Nieuwsblad

 
Facebook
LinkedIn
YouTube
Volg ons