Bakelse wijk op inbraakgevoeligheid gecontroleerd Print E-mail

De gelegenheid maakt de dief is een bekend gezegde. Of deze volkswijsheid volledig op waarheid berust is de vraag, maar het mag duidelijk zijn dat een dief zo min mogelijk gelegenheid gegund moet worden. Dat de deur dicht moet zijn om inbraak te voorkomen lijkt een open deur. Toch wijst de praktijk uit dat woningen vaak onvoldoende afgesloten zijn. Om dit onder de aandacht te brengen controleert de politie huizen in wijken waar vaker ingebroken wordt. Het initiatief heeft de werktitel ‘voetjesproject’ meegekregen. Blijkt dat mensen van huis zijn gegaan zonder ramen, deuren of poorten op slot te doen, dan wordt er op de plek waar de inbreker had kunnen staan als waarschuwing een kartonnen voetje neergelegd. Gisterenmiddag (14/6) was er meer blauw op straat in Bakel. In en rond de Oranjebuurt werden 425 woningen bezocht en 21 voetjes achtergelaten.

Bakelse wijk op inbraakgevoeligheid gecontroleerd

Zes politiekoppels doen de Bakelse ‘hotspot’ aan. Om zo min mogelijk op te vallen gaan drie duo’s in hun dagelijkse kloffie op pad. Gewapend met voetjes wandelen de agenten in burger door de wijk. Als geoefende inbrekers voelen ze aan klinken, steken ze hun hand achter openstaande ramen en sluipen ze niet afgesloten huizen, garages en tuinen binnen. Zodra er een voetje gedropt is bellen collega’s in uniform aan om te kijken of de mensen thuis zijn. Wordt er opengedaan dan volgt er kort gesprek waarin de bewoner op de inbraakrisico’s wordt gewezen.”

Crossmotor
Het rondje Bakel levert opvallende resultaten op. “Het ligt soms voor het oprapen”, constateert één van de agenten. “Even verderop stonden van een bungalow alle ramen op de klapstand, terwijl er niemand aanwezig was. Ook de poort stond gewoon open.” Het blijkt geen uitzondering te zijn. “Ik liep zojuist een garage binnen waar een grote crossmotor geparkeerd stond”, vervolgt een ander. “De eigenaar had de deur achter zich dichtgetrokken, maar niet op slot gedaan. Ik kon er zo mee weg rijden.” Hij wijst naar een oprit. “En zie je die auto staan? Die staat niet op slot. De bestuurster heeft beterschap beloofd, maar nog geen actie ondernomen.”

Koffie
Dat wil niet overigens niet zeggen dat de waarschuwingen van de politie aan dovemansoren gericht zijn. De bewoners zijn blij met de actie en nemen de adviezen ter harte “Het is goed om te horen waar we op moeten letten”, zegt een echtpaar. “De reacties zijn zonder uitzondering positief”, concludeert een medewerkster van de politie. “We krijgen overal koffie aangeboden en de informatiefolders vinden gretig aftrek. We hopen dat deze actie tot minder inbraken leidt, maar de sleutel ligt in dit geval voor een deel bij de mensen zelf.”

Informatie
Meer informatie over inbraakpreventie is verkrijgbaar op het politiebureau.

Bron: Gemerts Nieuwsblad

 
Facebook
LinkedIn
YouTube
Volg ons