Politie Gemert-Laarbeek speelt in op structurele stijging woninginbraken Print E-mail

Een woninginbraak laat braaksporen na in de hoofden van de getroffenen. Thuis wanen mensen zich veilig en geborgen. Dringt de boze buitenwereld de vertrouwde omgeving binnen dan ontstaat er angst en komt men vaak niet meer tot rust. Elke keer als de deuren voor het slapengaan op slot worden gedraaid komt de pijnlijke herinnering weer bovendrijven. De slachtoffers voelen zich langdurig gevangen in de eigen woning terwijl de daders maar al te vaak vrijuit gaan. Vanwege de grote impact is het voorkomen en oplossen van woningbraken een speerpunt van politie Gemert-Laarbeek (GLA). Een effectieve aanpak is noodzakelijk, want de toename van het aantal woninginbraken in 2010 is geen incident.

Politie GLA rekent op de oren en ogen van inwoners

“Ik vrees dat de stijging van structurele aard is“, zegt afdelingschef Math Agelink van politie GLA. “Er is landelijk sprake van een kentering.” Het beeld was lange tijd vertrouwd. Het hoogseizoen van het dievengilde strekte van oktober tot maart en in de zomermaanden was er nog een kleine piek waarneembaar. Sinds twee jaar zakken de inbraakcijfers na de winter niet meer in. “Inbreken is laagdrempeliger geworden“, verklaart Agelink de toename. “In het verleden was een inbreker een kruimeldief die carrière had gemaakt. Nu worden de eerste schreden op het criminele pad in andermans huiskamer gezet.”

Team
Veranderingen waarop ingespeeld moet worden. “Het eerste woninginbrakenteam ging in de herfst aan de slag en werd na de winter weer afgebouwd. Nu is er een regionaal team geformeerd dat zich het hele jaar door op woninginbraken richt.”

Pakkans
Dat heeft tot dusverre niet tot een daling van het aantal insluipingen geleid. Wel zijn er volgens de politie enkele mooie successen geboekt. Plaatselijk zijn er tien verdachten opgepakt, die verantwoordelijk worden gehouden voor een kleine 15 procent van de inbraken. “Inzet is om de pakkans te vergroten. Boeven vangen is een kerntaak van de politie. Door in regionaal verband samen te werken kunnen er sneller verbanden worden gelegd en is er meer capaciteit en specifieke kennis beschikbaar voor de aanpak van woninginbraken.”

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Daarbij is ook een rol voor de burger weggelegd. De kans dat er een politieagent passeert als een insluiper zijn slag slaat is te verwaarlozen, tenzij de diender gealarmeerd is. “In een kleine kern kijken dorpelingen nog op als een onbekende over straat gaat, maar over het algemeen is er steeds minder sociale controle. Dat is jammer want we kunnen eigenlijk niet zonder de oren en de ogen van de inwoners van Gemert-Bakel en Laarbeek. We willen de mensen daarom bewuster maken van het feit dat veiligheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. We vragen bijvoorbeeld aan hondenbezitters om tijdens het uitlaten van het huisdier goed op te letten op wat er om hen heen gebeurt en direct melding te maken van verdachte zaken.”

Twitter
Moderne communicatiemiddelen als sms en Twitter worden niet geschuwd. “Deze bieden de mogelijkheid om direct contact te leggen. Mensen met een mobiele telefoon kunnen onmiddellijk de hulp inroepen van de politie en andersom. Getuigen kunnen bijvoorbeeld een omschrijving van een verdachte doorgeven, die vervolgens in een mum van tijd via de digitale weg verspreid kan worden. Zo kan er sneller gehandeld worden en heeft een dader minder tijd om weg te komen.”

Bron: Gemerts Nieuwsblad

 
Facebook
LinkedIn
YouTube
Volg ons