Brand fataal in slechts drie minuten Print E-mail


Bij een woningbrand hebben mensen gemiddeld 3 minuten de tijd om het huis uit te vluchten. Dertig jaar geleden duurde het nog 17 minuten, voordat een brand zich door een huis kon verspreiden. Doordat bouwmaterialen en meubels steeds meer brandbare stoffen bevatten, is die tijd drastisch ingekort.

Campagne 2011: Wat doe JIJ bij brand?

Dat blijkt donderdag uit informatie van de Brandwondenstichting. Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 7000 woningbranden. Volgens de stichting duurt het gemiddeld 8 minuten, voordat de brandweer ter plekke is. ,,Brand is dus sneller dan de brandweer'', aldus René Hagen, lector brandpreventie van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV).

De Brandwondenstichting vindt dat de meeste mensen het gevaar van brand onderschatten. De stichting houdt daarom in oktober een campagne om mensen aan het denken te zetten over brand in hun woning. De campagne heeft plaats in nauwe samenwerking met de brandweer.

Oorzaken brand
Bij twaalf woningbranden in 2009 bleek sprake van zelfdoding door brandstichting. Een kwart van de branden brak uit in een caravan of chalet. Dit zijn echter de belangrijkste drie oorzaken van woningbrand.

1. Kortsluiting
2. Brand door sigaretten
3. Gasexplosies

Bron: metronieuws.nl

 
Facebook
LinkedIn
YouTube
Volg ons