Fire-Squid: hét innovatief blusmiddel van 2012 Print E-mail

De Fire-Squid heeft tijdens de uitreiking van de Accenture Innovation Awards 2011 de Publieksprijs gewonnen. Accenture reikt ieder jaar Innovation Awards uit aan de meest innovatieve producten en diensten. Dit jaar was er een record aantal van 1250 inschrijvingen. De Fire-Squid wist in de categorie Consumer Products de meeste publieksstemmen via internet te behalen. De Fire-Squid is een handbrandblusapparaat dat met één hand bediend kan worden, automatisch een spreek-luisterverbinding tot stand brengt met hulpdiensten en tegelijkertijd de locatie doorgeeft. Uitvinder Bram van der Ende: "De Fire-Squid is zo bijzonder omdat hij zich op alle fronten onderscheidt van conventionele blussers."

Accenture Innovation Awards 2011 publieksprijs
Fire-Squid

Brandblusser 2.0
De Fire-Squid is uitgerust met de blusstof DSPA-Aerosol; een blusmiddel dat niet schadelijk is voor mens, milieu en apparatuur en dat onbeperkt houdbaar is. Doordat de Fire-Squid geen drukvat heeft, hoeft deze niet jaarlijks gecontroleerd te worden. Hierdoor zijn de exploitatiekosten 8 tot 10 keer lager dan bij conventionele blussers. Wanneer de Fire-Squid wordt gebruikt, brengt deze automatisch een spreek-luisterverbinding tot stand met een alarmcentrale waardoor hulpdiensten sneller ter plaatse kunnen zijn. Bovendien geeft het apparaat zijn exacte locatie door.

Geschikt voor handicaps
De Fire-Squid is ‘geboren’ met de gedachte dat er een brandblusser moest worden ontwikkeld voor mensen met een handicap. Van der Ende: “Probeer maar eens een normale brandblusser te gebruiken als je maar  één arm hebt, of reuma bijvoorbeeld. Dat is niet te doen! Normale brandblussers zijn te zwaar en je hebt er twee sterke handen voor nodig. De Fire-Squid is licht en kan eenvoudig met één hand bediend worden. Veelblussers zijn overigens ook nog eens schadelijk voor mensen met ademhalingsproblemen. Ik ben destijds begonnen met het concept van de Fire-Squid om al deze obstakels te overwinnen. En dat is gelukt. De Fire-Squid is geschikt voor iedereen!”.

Onderhoud
De Rvarium Fire-Squid heeft géén drukvat. Dit in tegenstelling tot de gangbare blusapparaten. Daardoor is de  jaarlijkse en kostbare controle overbodig. Enkel de ontstekingsbatterij moet iedere 5 jaar worden vernieuwd.

De Rvarium Fire-Squid:

 • kan met één hand worden bediend;
 • heeft een gewicht van ongeveer 1,5 kg;
 • is zéér effectief bij beginnende  branden;
 • kan onmiddellijk de hulpdiensten laten waarschuwen ((optioneel) bij Premium en Premium Plus);
 • kan de locatie van de brand doorgeven (Premium Plus);
 • kan uw persoonlijke gegevens aan de hulpdiensten doorgeven (waaronder uw naam, adres, beperkingen, medicatie, allergieën etc.) (optioneel bij Premium en Premium Plus);
 • maakt gebruik van een niet schadelijke/ niet toxische, door TNO goedgekeurde blusstof (DSPA Aerosol) waardoor ademhalen mogelijk blijft;
 • heeft een blustijd van 30 seconden;
 • heeft een blusreikwijdte van 3 tot 4  meter;
 • is milieuvriendelijk;
 • heeft geen jaarlijkse controle nodig en kent dus lage exploitatielasten.





Rvarium Products zal de Fire-Squid in 2012 op de markt brengen. Voor meer informatie over de Fire-Squid: http://www.rvariumproducts.com/.

Bron: accenture.com

 
Facebook
LinkedIn
YouTube
Volg ons