Politie zet fors in op inbrekersjacht Print E-mail

Hoe de politie inbrekers pakt? De vraag is bijna lachwekkend, vinden ze op het hoofdbureau.

Want naast twee gespecialiseerde teams treft het korps een handvol maatregelen tegen het gilde. "Een inbraak raakt mensen diep. Het spreekt voor zich dat ongewenst bezoek terwijl de familie boven ligt te slapen traumatische onveiligheidsgevoelens kan oproepen. Maar ook als het in afwezigheid gebeurt, is binnendringen in de privacy van je eigen huis, weten dat een vreemde je spullen heeft bevingerd iets wat niet snel is verwerkt", vertelt een woordvoerster. Vandaar dat de politie er hevig op inzet.

Politie zet fors in op inbrekersjacht

Naast het 'normale' onderzoek naar een inbraak heeft het korps meer aandachtspunten toegevoegd. Buurtbrigadiers gaan een paar dagen later nogmaals op bezoek bij slachtoffers. Kijken dan niet alleen hoe het er mee gaat, maar vragen ook of er achteraf nog herinneringen zijn bovengekomen. De brigadier probeert de inbraak in de buurt te plaatsen: is het elders in de straat gebeurd, zijn er verdachten? Datzelfde wordt ook gedaan in specialisatie: is een inbreker eenmaal opgespoord, dan zal arrestatie en verhoor vaak plaatsvinden door een van de twee woninginbraakteams, het WIT Kempen of WIT Peelland. In deze teams werken specialisten die daders aan andere open zaken proberen te linken. Inbrekers zijn vaak veelplegers, dus wordt gekeken naar hun methode, hun operatiegebied, hun buit, hun kennissen.

Update juni 2014: per heden is de politie gestopt met de vakantiekaart.

Naast het pakken, richt de politie zich meer en meer op preventie. Buurtbrigadiers lopen routes om mensen te waarschuwen als hun deuren openstaan. Soms komen ze binnen en laten een folder achter in de vorm van een voetje: dit had een inbreker kunnen zijn. De vakantiekaart is een geëigend middel, evenals oproepen om zelf op te letten. "Dat levert onverwacht veel succes op", aldus de politie.

Nieuwste activiteit zijn de speciale continue nachtcontroles in het zogenoemde Kempencluster: alles ten westen van de lijn Son-Valkenswaard. Elke nacht rijden minimaal twee auto's rond die deels lukraak, deels gericht wagens aanhouden en controleren. Wie rijdt er, waarom, wat ligt er op de achterbank? "Dat is niet zozeer om daders te pakken als wel om duidelijk te maken dat we er zijn."

Bron: Eindhovens Dagblad

 
Facebook
LinkedIn
YouTube
Volg ons