Oprollen bende lost tientallen inbraken op Print E-mail

De politie heeft met de aanhouding van vier verdachten vermoedelijk tientallen inbraken in de regio opgelost. De inbraken lijken met name gepleegd te zijn in de afdelingen Gemert-Laarbeek, Helmond en Deurne-Asten-Someren.

Oprollen bende lost tientallen inbraken op

De Gezamenlijke Recherche Peelland begon een onderzoek na een inbraak eind februari in een Helmondse woning. De inbrekers zetten een gaskraan open, terwijl de bewoners thuis waren. Er onstond overigens geen brand.

Beek en Donk
Op 4 maart 2012 werd een soortgelijke inbraak gepleegd in Beek en Donk. Het onderzoek werd vanaf dat moment verricht samen met mensen van de afdelingen Helmond, DAS en GLA, in totaal een team van 9 personen.De werkwijze van de inbrekers vertoonde in beide gevallen grote gelijkenissen: de daders verschaften zich toegang via de voordeur. In beide gevallen zat de voordeur niet op het nachtslot.

Analyse
Er werd door de Regionale Informatie Organisatie van de politie Brabant Zuid-Oost een ana-lyse gemaakt van soortgelijke inbraken in de regio. Hieruit werd vastgesteld dat er in de peri-ode van 13 februari 2012 tot en met 21 maart 2012 in totaal 47 inbraken waren gepleegd die qua werkwijze overeenkwamen. Overigens betrof dit enkel en alleen inbraken, waarbij geen overige bijzonderheden speelden. In 19 gevallen werd een auto gestolen met behulp van de autosleutel die in de woning werd gevonden.

Vijf aanhoudingen
Tussen 22 maart en 3 april zijn in verband met de inbraken vijf Helmonders aangehouden, die in leeftijd variëren van 17 tot 22 jaar. Uiteindelijk denkt de politie door de aanhoudingen 38 van de 47 inbraken te kunnen oplossen. Alle gestolen auto’s zijn teruggevonden en zijn terug naar de rechtmatige eigenaren.

Goederen terug
Er is tijdens het onderzoek een groot aantal goederen aangetroffen. Waar mogelijk zijn deze teruggebracht naar de rechtmatige eigenaren. Er blijven echter ook veel goederen over waar-van de politie wel vermoedt dat deze van diefstal afkomstig zijn, maar waarvan de afkomst niet duidelijk is. De politie denkt dan ook dat er meer soortgelijke inbraken zijn gepleegd waarvan geen aangifte werd gedaan. De politie verzoekt deze mensen zich alsnog te melden. Uit de verklaringen van de verdachten blijkt ook dat in een aantal gevallen de verdachten werden betrapt terwijl ze een deur probeerden te openen. Hiervan werd nog geen aangifte gedaan. De politie verzoekt mensen om dat alsnog te doen.

Voorgeleid
Alle verdachten werden voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld. Het onderzoek gaat door, meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Nog niet alle slachtoffers zijn persoonlijk benaderd, dat zal in de komende dagen gebeuren.

Bron: Gemerts Nieuwsblad

 
Facebook
LinkedIn
YouTube
Volg ons