Waardering inbraakpreventieactie Gemert Print E-mail

Het is rond half acht in de woensdagavond en de duisternis is gevallen over de wijk Doonheide in Gemert. Het eerste huis dat de politie aandoet tijdens haar inbraakpreventieactie is meteen een bijzonder pand. Er blijkt namelijk al eens ingebroken te zijn.

De bewoners geven aan nog dagelijks last te hebben van de inbraak. Ze hebben inmiddels diverse maatregelen genomen om te voorkomen dat het nogmaals gebeurt. Het huis is aan de buitenkant overal verlicht, er zijn rolluiken voor de ramen aangebracht, er is een alarm geïnstalleerd en de deuren zijn voorzien van driepuntsluitingen. Alhoewel de politie voor deze burgers weinig tips voor inbraakpreventie heeft, stellen zij de actie wel op prijs.

 

‘Wees blij dat wij het zijn en niet een inbreker’

Cijfers
Het aantal gevallen van diefstal uit een woning in de gemeente Gemert-Bakel is dit jaar gestegen ten opzichte van vorig jaar. De politie maakt daarbij onderscheid tussen inbraken en insluipingen. Bij insluipingen zijn geen braaksporen aanwezig en zijn de dieven waarschijnlijk binnengekomen door een openstaand raam of een onafgesloten deur. Over 2011 zijn er in totaal 57 gevallen van inbraak en 19 insluipingen bekend bij de politie. Dit jaar zijn er al 59 inbraken en 14 insluipingen geregistreerd, terwijl november nog niet eens geheel voorbij is. Vooral in de maanden juli, augustus en september van 2012 zijn er fors meer inbraken gepleegd dan vorig jaar.

Preventie
Voor de politie zijn deze cijfers aanleiding om op de diverse manieren burgers alert te maken op zaken die inbraak en insluiping kunnen voorkomen. De rondgang langs bewoners, zoals woensdag in de wijk Doonheide, is een van de preventieve acties die de afgelopen tijd zijn uitgevoerd. Verder heeft de politie preventietips gepubliceerd op de gemeentepagina’s van deze krant en wordt er binnenkort door de gemeente een brief met deze tips gestuurd naar de Gemert-Bakelse burgers. Tevens worden hondenbezitters verzocht om verdachte zaken die ze tegenkomen terwijl ze hun trouwe viervoeter uitlaten, te melden via 0900-8844. Daarnaast is er op www.politie.nl onder ‘Woninginbraak’ veel informatie te vinden over woninginbraken. Daar staan maatregelen die burgers zelf kunnen nemen om inbraak te voorkomen.

Bewustwording
“Woninginbraak heeft voor ons prioriteit nummer één”, vertelt netwerkinspecteur Paul Müskens. “We kunnen er dan ook niet genoeg op hameren dat het ook een taak van de burger is om inbraak te voorkomen. Bewustmaking, daar gaat het om. Het preventieverhaal moet bij de mensen tussen de oren komen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je je huis altijd volledig afsluit, ook al ben je maar even weg. Draai de voordeur dan echt op slot, zodat dieven niet door te flipperen met een pasje tussen deur en kozijn binnen kunnen komen.”

Sleutels
De sleutel aan de binnenkant op de deur laten zitten is ook geen slim plan. Een inbreker kan dan gemakkelijk binnenkomen door de zogenaamde gaatjesboormethode te gebruiken. Hij boort een gaatje onder het slot in de deur en kan met een ijzerdraadje het slot omdraaien. Deze manier van inbreken wordt tegenwoordig veelvuldig toegepast. Dit is dan ook een van de zaken waar de politie burgers woensdagavond op wijst. Bij een van de huizen die gecontroleerd wordt, zit de sleutel nog op de binnenzijde van de voordeur. Wijkagent Thijs Scheerooren belt aan om de bewoners hierop aan te spreken. Er wordt echter niet opengedaan en daarom schuift de politieman een papieren voetje in de brievenbus waarop staat geschreven dat bewoners in de toekomst beter hun sleutel uit het slot kunnen halen. Een dergelijk voetje wordt ook neergelegd in de deuropening als mensen vergeten zijn af te sluiten of als er andere zaken zijn die bewoners kunnen doen om inbraak te voorkomen.

Waardering
Woensdagavond zijn de meeste mensen thuis en worden ze direct door Scheerooren en zijn collega Helga Witzel op onvolkomenheden aangesproken. Ze schrikken vaak wel als er ineens politie voor de deur staat, maar worden al snel gerustgesteld door de twee agenten die melden dat er niks ernstigs aan de hand is. Onafgesloten tuinhekjes en achterdeuren komen een paar keer voor. Ook staan er naast een huis enkele fietsen die niet op slot staan. Over het algemeen hebben mensen wel waardering voor de actie van de politie, al worden de tips af en toe wat nonchalant ontvangen. Het gaat volgens Scheerooren ook wel eens anders. “Mensen reageren soms pissig omdat ze zich terechtgewezen voelen. Ik zeg dan altijd maar: ‘Wees blij dat wij het zijn en niet een inbreker’.”

Tips om woninginbraak te voorkomen

Hoe kan ik mijn woning beter beveiligen?

 • Zorg voor goed hang- en sluitwerk. Sluit ramen en deuren altijd af. Vergeet het nachtslot van uw voordeur niet, als u gaat slapen of weggaat.
 • Haal de sleutel uit de binnenkant van het slot. Sommige inbrekers kunnen deze van buitenaf gebruiken om uw deur open te maken.
 • Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng een speciaal hiervoor geschikt slot aan.
 • Uw sleutels buiten verstoppen is niet handig. Deurmat en bloempot zijn geen ‘geheime’ plaatsen.
 • Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).
 • Zorg dat u geen grote hoeveelheid geld in huis hebt.
 • Berg waardevolle papieren en sieraden goed op in een kluisje of huur bijvoorbeeld een bankkluisje.
 • Plaats waardevolle spullen zoals laptops en dure telefoons, maar bijvoorbeeld ook uw handtas en autosleutels, uit het zicht van voorbijgangers.
 • Registreer en fotografeer uw kostbare bezittingen.
 • Zorg voor voldoende buitenverlichting en snoei wilde begroeiing; vaak wordt ingebroken aan de achterzijde. Denk bijvoorbeeld aan een schemer- of een bewegingsschakelaar.
 • Zorg dat er geen hulpmiddelen bij uw huis staan waarmee inbrekers naar binnen kunnen klimmen. Zet vuilcontainers en ladders weg of zet ze vast tegen de gevel.
 • Zet uw fiets/brommer altijd op slot. Ook als u deze binnen stalt.

Wat doe ik als ik op vakantie ga en langere tijd niet thuis ben?

 • Vermeld niet op internet (bijvoorbeeld op Twitter of Facebook) dat u zo geniet van uw vakantie. Ook dieven kijken mee. Scherm persoonlijke berichten daarom zoveel mogelijk af voor buitenstaanders.
 • Breng de buren op de hoogte. Zij kunnen een oogje in het zeil houden.
 • Zorg ervoor dat uw buren uw reservesleutel hebben.
 • Laat uw post achter de deur weghalen en uit het zicht leggen.
 • Hang geen afwezigheidsbriefje op uw deur.
 • Zorg voor een bewoonde indruk. Houd gordijnen open, maar laat ze ‘s avonds sluiten als u dat normaal ook doet. Gebruik een tijdschakelaar voor de verlichting op elke verdieping van uw woning.
 • Houd de boodschap op uw voicemail of antwoordapparaat neutraal. Spreek niet over uw (langdurige) afwezigheid.

Bron: Gemerts Nieuwsblad


Klik hier voor een overzicht van de meest voorkomende inbraakmethoden.

 
Facebook
LinkedIn
YouTube
Volg ons