Aantal woninginbraken Gemert-Bakel vorig jaar gestegen Print E-mail

Het aantal woninginbraken in Gemert-Bakel is het afgelopen jaar gestegen van 73 naar 89. Daarbij horen de achttien gevallen waarin het bleef bij een poging, bijvoorbeeld omdat de dieven werden gestoord of het ze simpelweg niet lukte binnen te komen. Dat staat in het jaarverslag van de politie Basisteam Peelland.

Politie vraagt extra alertheid ter voorkoming van woninginbraken

In Gemert-Bakel heeft de aanpak van woninginbraken prioriteit gekregen, net als in bijna alle gemeenten in de regio. Zo wordt er veel voorlichting gegeven over het voorkomen van inbraak. Op sommige plekken is de politie succesvol: het aantal inbraken in Helmond is flink afgenomen. Of het een met het ander te maken heeft, durft afdelingschef Gert-Jan Hegge van de politie Gemert-Laarbeek niet stellig te zeggen. “Je kunt niet met wetenschappelijke zekerheid beweren dat de inbrekers hun werkterrein verleggen als we ze in Helmond op het snotje hebben, al zijn we wel overtuigd van een dergelijke waterbedwerking”, legt hij uit.

Wijken
De meeste inbraken werden gepleegd in de wijken Paashoef en Doonheide. Beide wijken liggen vlakbij uitvalswegen, maar ook hierbij is het voor de politie lastig vast te stellen of dat toeval is. Wel is bekend dat het type van de ‘reiziger’ bestaat: dieven die een flink eind van hun woonplaats hun slag slaan, een paar inbraken plegen en dan snel weer vertrekken.

Gaatje boren
Verschillende inbraken werden gepleegd volgens het principe van het gaatjes boren. Inbrekers maken een gat onder de klink en draaien de sleutel om. Ook net ten noorden van Gemert, in bijvoorbeeld Boekel en Erp, werkt het dievengilde regelmatig volgens deze methode. Hegge waarschuwt daarom nogmaals nooit de sleutel ’s nachts in het slot te laten zitten.Insluipen
In vijftien gevallen werd het inbrekers helemaal gemakkelijk gemaakt: ze konden zo naar binnen lopen. Volgens Hegge gebeurt dat vooral in het buitengebied. “Inbrekers komen dan met bijvoorbeeld een jerrycan op een huis af, zodat ze kunnen zeggen dat hun benzine op is. Ze lopen achterom. Is er niemand, dan gaan ze hun gang.”Profiel
Een profiel van de daders krijgen is sowieso lastig, want slechts zes procent van de Gemert-Bakelse inbraken werd opgelost. In buurgemeente Laarbeek lag het percentage op 19. Toch is Hegge tevreden over het Gemertse resultaat. “In Laarbeek werden met het oprollen van een enkele bende de daders van heel veel zaken in één keer opgepakt”, weet hij. “Landelijk ligt het gemiddelde op acht procent. Iedereen doet zijn best en is gemotiveerd, de samenwerking met bijvoorbeeld gemeente en andere instanties is goed. Als ik wist dat ze elders wel het middel om de daders op te pakken hadden gevonden, dan zou ik anders reageren.”

Minder bedrijfsinbraken
Woninginbraken vormen een zorgenkind. Op andere gebieden is de veiligheid in Gemert-Bakel juist toegenomen. Het aantal inbraken bij bedrijven nam af van 46 tot 31. Hegge denkt dat dit een gevolg is van goede samenwerking en het steeds bekender worden van het Keurmerk Veilig Ondernemen.

Fietsendieven
De hoeveelheid diefstallen van brommers en fietsen nam met een kwart af en ging van 161 naar 121. Het aantal aangiften in verband met geweld of wegens bedreiging ging wel iets omhoog. Opvallend hierbij is dat het oplossingspercentage heel hoog ligt, in Gemert-Bakel op 85 procent. “Daarbij speelt mee dat mensen in een dorp elkaar kennen”, weet Hegge.

Piek
Als Hegge een kaart laat zien waarop de mishandelingen staan aangegeven valt op dat er vooral bij Time Out een piek zit. Hegge ziet dat als een compliment voor de uitgaansgelegenheid. “Het geeft aan dat Time Out de zaken goed op orde heeft. Gebeurt er iets, dan word je meteen opgepakt en schakelen de medewerkers de politie in.” De pakkans is er kortom erg groot.

Jongeren
Er waren in 2012 meer meldingen over jongerenoverlast dan een jaar eerder. Met name rond het Pastoor Poellplein, het sportpark en het Hein de Witpark zorgt de jeugd voor overlast.

Bron: Gemerts Nieuwsblad

 
Facebook
LinkedIn
YouTube
Volg ons