Focus op landelijke aanpak woninginbraken Print E-mail

Vorig jaar was een lichte stijging van het aantal woninginbraken te zien. De politie hield echter meer verdachte inbrekers aan. Voor de komende jaren koerst het korps op landelijk gecoördineerde bestrijding van dit fenomeen, dat grote impact heeft op slachtoffers.

20130319 Politie

Jannine van den Berg, lid korpsleiding, verwacht dat het aantal woninginbraken kan dalen met zo’n gezamenlijke aanpak: ‘Inmiddels is een landelijke coördinatie gerealiseerd en bundelt de politie op nationaal niveau kennis en informatie. Zo kunnen wij nog gerichter op daders, plaatsen en tijden actie ondernemen. Een vergelijkbare aanpak van overvallen leidde de afgelopen jaren tot een forse afname van die criminaliteitsvorm.’

Intensiever samenwerken
Op soortgelijke wijze wil de politie rond het thema woninginbraken nog intensiever samenwerken met andere overheidsinstanties, het bedrijfsleven en de burgers. Tegelijkertijd moeten informatieveredeling, recherche-inzet en heterdaadkracht leiden tot meer aanhoudingen van woninginbrekers.

Cijfers
Het aantal woninginbraken steeg in 2012 licht: met 2,6% tot 91.153, waarvan bijna een derde tot een poging beperkt bleef. Vorig jaar registreerde de politie 88.761 woninginbraken. In 2010 waren dat er nog maar 82.204. Vergeleken met 2010 arresteerde de politie dertig procent meer woninginbrekers: in totaal 5120. Desondanks bleef in 2012 het ophelderingspercentage met 9,2 procent gelijk aan 2011. Dat was in 2010 nog 8,2 procent.

Impact
Een woninginbraak heeft grote en langdurige impact op slachtoffers. Daarom richt de politie zich, behalve op (betere) opsporing en vervolging, vooral op de slachtoffers − bij voorkeur het voorkomen van slachtofferschap. De politie informeert gedupeerden van woninginbraken bovendien altijd over de stand van hun aangifte en het verloop van het onderzoek.

Preventie
Daarnaast blijft preventie een prominent speerpunt. Daarin hebben burgers en gemeenten een belangrijke eigen verantwoordelijkheid. Woninginbrekers slaan meestal toe bij slecht beveiligde of matig verlichte woningen, zeker als daar waardevolle spullen uitgestald liggen. Technische maatregelen in combinatie met sociale controle dragen dan ook veel bij aan het voorkomen van woninginbraken.

Heterdaad
Om de heterdaadkracht en bewijsvoering te bevorderen, raadt de politie burgers nadrukkelijk aan om bij verdachte situaties rond woningen direct 112 te bellen en informatie door te geven zoals signalement en voertuigkenteken.

Bron: politie.nl

 
Facebook
LinkedIn
YouTube
Volg ons