Koolmonoxidevergiftiging Print E-mail

Koolmonoxide is een echte sluipmoordenaar; u ruikt of proeft het giftige gas niet en u raakt snel bewusteloos. Elk jaar overlijden mensen door koolmonoxidevergiftiging. Dat komt door de combinatie van onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas of hout en onvoldoende ventilatie, waardoor koolmonoxide (CO) ontstaat: een zeer giftig gas dat 250 maal sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof. Hoe kunt u koolmonoxidevergiftiging voorkomen?


Koolmonoxidevergiftiging

Oorzaken koolmonoxidevergiftiging

  • Een verkeerd ge´nstalleerd of kapot gastoestel: kachel, geiser, cv of combiketel. Het risico van een koolmonoxidevergiftiging wordt aanzienlijk vergroot als het toestel ook nog in een kleine, slecht geventileerde ruimte staat, zoals op een boot, in een caravan of kleine doucheruimte. En als er geen directe afvoer van het toestel naar buiten is.
  • Verkeerde installatie van kachels en open haarden en een slechte afvoer als gevolg van lekken in afvoerbuizen of aansluitingen en gebrekkig onderhoud van de afvoerkanalen.
  • Verkeerde stookgewoonten, bijvoorbeeld door kachels en open haarden te gebruiken als allesbranders. Gas en olie zijn relatief schone brandstoffen. Bij gebruik van hout of haard en kachel als allesbrander gaat vervuiling van de afvoerkanalen en schoorsteen een stuk sneller. Bij een vervuilde schoorsteen komen de verbrandingsgassen ook in huis terecht. Daarnaast is brand een veel voorkomende oorzaak van een koolmonoxidevergiftiging.

Oorzaken koolmonoxidevergiftiging

Voorkom koolmonoxidevergiftiging

  • Wees alert op de symptomen: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, verwarring, slaperigheid, een versnelde hartslag en vermoeidheid. Hoe groter de blootstelling, des te heviger de hoofdpijn.
  • Laat uw schoorsteen ten minste ÚÚn keer per jaar vegen, want bij een verstopt schoorsteenkanaal stromen de verbrandingsgassen rechtstreeks uw huiskamer in.
  • Laat uw geiser, gaskachel, cv-installatie jaarlijks controleren door een erkend installateur.
  • Zorg 24 uur per dag voor voldoende ventilatie in uw huis. Laat bijvoorbeeld altijd een raam of ventilatierooster open, zodat verbrandingsgassen van de open haard of cv-ketel goed weg kunnen.
  • Zorg voor koolmonoxidemelders in huis, vooral in kleine ruimtes of waar de ventilatie slecht is. Bij een te hoog percentage koolmonoxide geeft de melder een luid alarm.

Klik hier voor tips hoe u het beste omgaat met gas en elektra en herken de signalen van koolmonoxidevergiftiging!


Bent u ge´nteresseerd in een koolmonoxidemelder of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op:

Bel Maarten (06-24180448), Arnaud (06-40354805) of stuur een e-mail naar Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Bron: Consument en Veiligheid

 
Facebook
LinkedIn
YouTube
Volg ons